Haciz memuruna darpta emsal karar: ‘Ütü kablosu’ silah sayıldı


Adana’da Haciz Memuruna Darpta Emsal Karar: Ütü Kablosu Silah Sayıldı

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6 Ekim 2022 tarihinde kentte bir tekstil firmasına haciz işlemi yapmak üzere giden avukat H.Y. ve icra memuru E.Ç’nin darbedilmesi üzerine başlatılan soruşturma sonucunda Adana 38. Asliye Ceza Mahkemesi, 6 sanık hakkında kamu davası açtı. Dava dosyasına müşteki avukatı H.Y. ve icra memuru E.Ç, avukatları aracılığıyla yazılı dilekçe sunarak, tutuksuz sanıklar M.S, A.A, S.B, Ş.A, S.E. ve U.B’den şikayetçi oldu. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, E.Ç. ve H.Y’nin 6 Ekim 2022’de Seyhan ilçesi Şakirpaşa Mahallesi’nde bulunan tekstil firmasına haciz işlemi yapmak üzere gittiklerini belirtti.

ÜTÜ KABLOSUYLA DARP

Savcı, iş yeri sahibi M.S’nin 50 bin lira ödeme yapmak istediğini, bu paranın ödeme olarak kaydedilmesini ve iş yerindeki bazı makinelerin ise borcun geri kalanına istinaden E.Ç. tarafından haczedilerek yediemin olarak bırakılmasını söylediğini anlattı. İş yeri sahibi M.S. ile firma çalışanı sanıklar A.A, S.B, Ş.A, S.E. ve U.B’nin haciz işleminin yapılmasına engel olmaya çalıştıklarını kaydeden savcı, E.Ç. ve H.Y’nin sanıklar tarafından “ütü kablosu” ile darbedildiğini bildirdi. Savcı, iştirak halinde hareket eden sanıkların “silahla birden fazla kişiyle görevi yaptırmamak için direnme” suçundan 2’şer yıldan 6 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

ÜTÜ, SİLAH OLARAK SAYILDI

Sanıklar, savunmalarında müştekileri darbetmediklerini öne sürerek beraat talebinde bulundu. Mahkeme hakimi, haciz işlemi sırasında müşteki avukat ve icra memuruna yönelik darp eyleminde kullanılan ütü kablosunu, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “tanımlar”ı içeren 6. maddesinin f bendinin 3. kısmında belirtilen “silah deyiminden, saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici aletler anlaşılır” hükmü gereğince “silah” olarak kabul etti. Mahkeme, TCK 265/4. maddesinde yer alan “suçun, silahla ya da var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır” hükmünü dikkate alarak sanıkları “silahla birden fazla kişiyle görevi yaptırmamak için direnme” suçundan 5’şer yıl hapse çarptırdı. Sanıkların mevcut hallerinin devamına karar verildi.

HAPİS CEZASI İSTENDİ

Adana’nın merkez Seyhan ilçesi Şakirpaşa Mahallesi’nde 6 Ekim 2022 tarihinde haciz işlemi için bir iş yerine giden avukat ve icra memurunu darbettiği öne sürülen iş yeri sahibi ve 5 işçi olayında tutuklanan sanıklar hakkında “silahla birden fazla kişi ile görevi yaptırmamak için direnme” suçundan 2’şer yıldan 6 yıl 6’şar aya kadar hapis talebiyle hazırlanan iddianame, Adana 38. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Bir süre tutuklu yargılanan sanıklar, ara celsede tahliye edilmişti.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir